Udgivet i Dine Livsstils-Artikler

Knækket tand? Her er hvad du skal gøre

Af Badekåbe.dk

Har du knækket en tand? Før du går i panik, så læs med i denne artikel. Det er faktisk ganske normalt at knække en tand, og flere danskere oplever det gentagne gange i deres liv. Derfor er der også en forholdsvis nem løsning som kan rette op på problemet. I denne artikel fortæller vi dig, hvad du skal gøre?

Hvorfor knækker man sine tænder?

Der kan være mange grunde til, hvorfor man får en knækket tand. Nogen knækker deres tænder, fordi de falder og slår sig. Andre kan knække en tand ved bare at bide ned i et æble.

Det kan være ret så smertefuldt at knække en tand, men det er heldigvis ikke særlig alvorligt. De skarpe kanter på den knækkede tand kan godt komme til at rive op i tungen eller i undermunden, hvilket kan danne smertefulde sår. Derfor er det vigtig at du får løst problemet hurtigst muligt, så du ikke længere skal døje med det.

Hvad kan jeg selv gøre?

Hvis tanden er knækket af i et stort stykke, så er der ikke andet for end at tage til tandlægen. Hvis der er lidt ventetid, til du kan komme afsted, og du slet ikke kan holde det ud, så kan du forsøge selv at glatte kanterne på tanden.

Det kan du for eksempel gøre med en neglefil. Du kan forsigtig slibe en lille smule af tandens kant, men pas på ikke at skade din tand eller tandkød imens. Hvis du ikke har en neglefil, så kan du midlertidigt dække den skarpe kant med et stykke tyggegummi eller noget andet blødt, indtil du kan komme til tandlægen.

Det er vigtig at sige, at dette kun er midlertidige løsninger. Den eneste rigtig hjælp er at tage til tandlægen og få ordnet den knækkede tand, så den bliver permanent fin igen.

Knækkede tænder laves med plast

Hvis du kun har knækket et lille stykke af din tand, så kan den sagtens laves med et stykke plast. Plast er det mest normale at bruge til at ordne den knækkede tand, og det giver et helt fint og næsten usynligt resultat.

Hvis du har knækket et stort stykke af tanden af, så kan det blive nødvendigt at lave en krone på tanden. En krone er ligesom en lille porcelæns-hat, som man sætter oven på tanden. Det kan man blive nødt til, hvis tanden for eksempel er knækket midt igennem, for så er det ikke tilstrækkelig kun med plast.

Hvis tanden er knækket hele vejen igennem

Ofte hvis du har været udsat for en ulykke, som for eksempel et styrt på cyklen, og du har slået tanden, så kan den godt knække hele vejen igennem. Hvis en tand er knækket hele vejen igennem, så står den ikke til at redde. I sådan et tilfælde, så må hele tanden hives ud og erstattes med et implantat.

Det lyder voldsomt, men det er ikker verdens undergang. Et implantat ser lige så find ud som en normal tand, og nu til dags er det meget normalt at få indsat implantater af flere forskellige grunde.

Uopdagede huller kan knække tanden

Du behøver ikke have været ude for et uheld for at knække en tand. Mange oplever faktisk, at deres tænder knækker, fordi de har haft et uopdaget hul i længere tid, som har ædt væk af emaljen. Huller i tænderne kan faktisk godt knække tanden hele vejen igennem, så derfor skal du altid være opmærksom på om der er begyndende huller i dine tænder.

Du kan gøre dig selv en kæmpe tjeneste ved at forebygge huller i tænderne, så de ikke knækker. Det gør du for eksempel ved at vedligeholde en god tandhygiejne, børste ofte, undgå sukker og bruge tandtråd.

Gode tandvaner udgør en sund mund

Knækket tand eller ej, så bør man altid passe godt på sine tænder. Sørg for at børste mindst to gange om dagen, brug mundskyl, drop juicen og sodavand og pas på med de søde sager. Sunde tænder kommer af god mundhygiejne, og det kan tilmed også forebygge at tænderne knækker.

Der er langt lavere risiko for at du knækker din tand, hvis blot du har sunde tandvaner. Så husk at få børste og glem ikke at bruge tandtråd!

Find det du mangler på badekåbe.dk

Vi hjælper dig med at finde de bedste produkter til de bedste priser. Vi har samlet mere end 1.387 produkter fra mere end 77 forhandlere, så du nemt kan finde det du leder efter. Vi har også samlet mere end 2.192 priser, så du kan sammenligne priser og finde det bedste tilbud. Alle priser er senest opdateret 2024-07-24 09:03:55.

3
Produkttyper
1.387
Produkter
77
Forhandlere
2.192
Priser

Vi tager forbehold for fejl og mangler i priser og produktinformation. Alle priser er inkl. moms og ekskl. fragt.